Az avokádó
2008.06.08. 13:29
Az avokádó
Külsőleg hidratáló krémek, pakolások alapanyagaként alkalmazzák, kozmetikumok dúsítására. A belőle készült hajpakolás kitűnő hajkondicionáló, amely védi a hajat a kiszáradástól, revitalizálja, táplálja fejbőrünket és hajszálainkat, selymessé teszi hajunkat. Az avokádóolajjal dúsított tusfürdők szintén a legjobb testápolószerek közé tartoznak. A téli időjárás viszontagságainak kitett bőrünket magunk is formába hozhatjuk, házilag készített pakolásokkal.
Az avokádóban telítetlen zsírsavak találhatók, melyek csökkentik a magas vérzsírt, fogyasztásával megelőzhető a káros koleszterin lerakódása szervezetünkben, és növelhető a jótékony (HDL) koleszterinszint. Emellett jelentős mennyiségű vitaminnal (B, C, D, E, F vitamin) béta-karotinnal, ásványi sókkal (káliummal, kalciummal és magnéziummal), valamint foszforral, vassal, és nátriummal látja el szervezetünket. Hatóanyagai fokozzák a vörösvértest anyagcseréjét, és az oxigén sejtek közötti áramlását, ezáltal is szépítik bőrünket. A magas A és E vitamin tartalma miatt a gyakori bőrproblémák közül, a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére is használható. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra is. A reumatikus fájdalmak enyhítésére a gyümölcs magjából állítanak elő gyógyszirupot.
Pakolások
Hámozzunk meg, és vágjunk félbe egy avokádót. A magját távolítsuk el. Az egyik felét dolgozzuk össze 1 evőkanál olívaolajjal és 1 nyers tojássárgájával. Keverjük pépesre, hogy habos, laza állagú legyen. A pakolást a frissen mosott, nedves hajra tegyük, és gyengéden masszírozzuk a bőrbe. A hajvégeket is jól dörzsöljük át, majd 15 percig hagyjuk hatni. Ezután leöblíthetjük.
A gyümölcs másik fele arcpakolásként szolgálhat. Péppé zúzva, egy kevés (kávéskanálnyi) tejszínnel elkeverve, vastag rétegben kenjük fel arcunkra, és 10 percig hagyjuk rajta. Az arcpakolás puha, selymes és sugárzó arcbőrt biztosít.
|